Glisemix index telah diperkenalkan pada tahun 1981 oleh seorang saintis yang bernama Dr. Jenkins.Beliau menerangkan konsep Glisemix index dalam American Journal of clinic nutrition sebagai panduan untuk membolehkan individu tersebut mengekalkan kadar gula dalam darah yang stabil dalam tubuh kita.Menurut Dr Jenkins ,beliau mengklasifikasikan karbohidrat menerusi bagaimana ia bertindak balas dengan tubuh manusia.
Sebenarnya glisemix index adalah lebih tepat untuk kita faham bahawa ia adalah kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasan tubuh bertindak balas menjadi glukosa dalam darah.Glisemix index menunjukan dari skala 0 sehingga 100 mengikut kadar bertindak balas makanan yang di makan dengan masa yang diambil untuk ia bertindak balas.
Makanan yang rendah glisemix index adalah makanan yang terbaik memandangkan ia akan mengambil masa yang lama untuk melepaskan glukosa dalam darah.Makanan ini mungkin boleh di panggil sebagai karohidrat baik.Hal ini berbeza bagi makanan yang tinggi glisemix index kerana ia akan menyebabkan glukosa cepat dilepaskan dalam darah dan ia mungkin boleh di panggil sebagai karbohidrat jahat.Hal ini kerana semakin cepat makanan yang di makan di lepaskan sebagai glukosa ,ia kan menyebabkan kita menjadi lebih cepat lapar dan menyebabkan tahap glukosa dalam tubuh kita akan meningkat secara mendadak, Hal ini akan memberi kesan buruk pada tubuh kita ,lagi-lagi bagi mereka yang kencing manis.
Makanan yang dikaitkan dengan Glisemix index yang rendah berupaya atau dikaitkan dengan mempunyai tahap insulin yang rendah di mana ia sangat membantu untuk pembakaran lemak yang lebih cepat dan menyebabkan ia kurang di simpan dilam tubuh.Mungkin boleh dianggap sebagai pembakaran lemak yang lebih lengkap dan tubuh kita pon kurang menyimpan lemak jahat .Hal ini sangat berbeza dengan makanan yang berGlisemix index tinggi kerana ia akan menyebabkan makanan akan cepat ditukarkan kepada glukosa dan seterusnya peningkatan tahap insulin.
Glukosa yang meningkat pesat atau mendadak akan memberi kesan tidak baik pada tubuh.Jenis makanan ini akan pada jangka masa panjang ia akan membawa pada peningkatan lemak ,tekanan darah dan lain -lain kesan buruk.Jadi saya kira pengetahuan tentang nilai Glisemix index ini akan membantu kita untuk lebih berhati-hati ketika memilih makanan ,lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik dan mereka yang sedang ingin menurunkan berat badan. Pengetahuan ini juga dapat mencegah kita dari sakit jantung,kolestrol tinggi,obesiti dan kencing manis atau diebetis.
Insha allah entry ini akan bersambung lagi kerana saya kira masih banyak lagi yang boleh kita kongsikan berkaitan Glisemix index.
Sebelum saya akhiri entry hari ni,di sini saya ingin mecadangkan ESP atau energizing soy powder kerana ia adalah makanan contoh yang rendah glisemix index iaitu hanya 39 .
**untuk mempelbagaikan resepi ESP boleh klik di MY RESEPI ESP
**untuk mengetahui siapa yang perlukan ESP sila klik disini.
Ingin mencuba produk shaklee ?
sebarang pertanyaan/dapatkan produk
call/sms/wassap:0136281843
Email:sihatforall@gmail.com
0 comments:
Post a Comment